Alla inlägg den 22 augusti 2010

Av Ellen - 22 augusti 2010 23:42

Du har alltså bestämt dej för att handla med fonder, och nu undrar du hur du ska välja? Vid det här laget är du på det klara med att en fond är en portfölj med ett antal aktier, att den sköts av en fondförvaltare, att det finns olika sorter och att du beroende på var du handlar har ett skiftande utbud.


Även här bör du välja sådana fonder där du har ett intresse för innehållet. För att få en överblick över vilka sorters fonder det finns kan man tex gå in på sin handelsplats (tex Nordnet / Avanza/ dyl.) och söka på fonder. Då kommer en lista med alternativ att uppenbara sig, däribland branchfonder, hedgefonder, aktie-och räntefonder eller blandfonder. Det finns även regionsfasta fonder, tex Rysslandsfond.


Man väljer efter intresse, samt tar sig en titt på Morningstar för att se hur fonden rankas. www.morningstar.se

På morningstar kan man se i princip att information man vill ha - avkastning, risk, förvaltare, avgifter, rating, historik... Information hos din handelsplats kommer oftast därifrån. Morningstar använder sig av stjärnor för att ranka fonden.


Regionsfasta fonder samt branschfonder ger sig självt - det handlar för det första om fonder så som Kinafonden, Rysslandsfonden, Sverigefonden, Latinamerikafonden osv, och för det andra om Fastighetsfond, Småbolagsfond, Läkemedelsfond osv.


Hedgefonder är kort sagt fonder som har som uppgift att alltid få en positiv avkastning, hur marknaden än svänger upp eller ner. De får tex blanka akier i sina portföljer. Ger en stabil avkastning, men kanske inte så hög som man önskar.


Blandfond är en portfölj med både räntepapper och aktier. Lägre risk än en aktiefond men höre avkastning än en räntefond.


Aktie- och räntefonder. Aktiefonden har enbart aktier i sin portfölj. Tex är branschfonder aktiefonder. Räntefonden placerar i enbart obligationer, vilket ger en låg avkastning till en låg risk. Säkert kort, men ja... lite trist...


Det handlar som vanligt om att hålla ett helhetsperspektiv, samt att välja sådant man har intresse för, när man ska välja fond. Med helhetsperspektiv menar jag att man ska hålla sig á jour med sin omvärd så att man vet hur marknaden kommer att påverkas, och därigenom det egna innehavet. Genom att sprida sina risker  genom att välja att köpa en fond blir risken mindre att du förlorar pengar, då summan du investerat har fördelats på de olika bolagen förvaltaren valt. Att du skulle förlora allt är osannolikt, då det skulle betyda att alla de valda bolagen i fonden skulle gå i konkurs. Det handlar om att, i min åsikt, gardera sig när man handlar med fonder. man kan givetvis välja fonder med större risk - tex investera i utvecklingsländer genom en fond, men då ökar även risken. Använd Morningstar, investera efter intresse och överväg att handla mer än en fond i taget så att du sprider riskerna ytterligare. Själv har jag tex ofta fyra fem fonder på en gång. Just nu har jag dock enbart fonder genom PPM, och då en Sverigefond, en Ryssladsfond och en Latinamerikafond, då jag skalat ner det från fyra.


Jag önskar er lycka till, och kom ihåg; gör er läxa, investera efter intresse och betänk att fonder lämpar sig bäst på längre sikt! :-)

Av Ellen - 22 augusti 2010 11:18

Oj, så fina de var, träskorna från Swedish hasbeens! Tänk, träskor som är så gräsligt - dom är hårda och känns som dom ska falla av när som helst - men ändå är dom så "sommar". Nu kan jag inte sluta tänka på dessa fina clogs - jag vill absolut ha ett par! :-)

Idag har vi inte gjort många knop. :-) Latsöndag, med andra ord, men om en stund börjar tvättiden... Pannkaksfrukost, gos med kissarna, surfat runt och myst i soffan med Owl City i bakgrunden. Egentligen finns det så mycket jag borde ta tag i, men jag vill bara njuta av min lata sköna söndag! :-) Jag borde absolut göra plats i och byta garderob med M, då hans vapenskåp kommer snart och ska stoppas in i en av de väggfasta garderoberna... suck.. men vad gör man annars  - den ska ju skruvas fast, och jag vil inte ha hål på synliga ställen sen. Visst ska vi spackla och fixa, men jag målar hellre om insidan av en garderob än en hel vägg. Sen borde jag ta tag i matten också. Usch. Resten orkar jag inte tänka på... :P


Ciao for now

Presentation

Hej, vad roligt att du hittat hit! Jag som ligger bakom bloggen heter Ellen och är nyexad speldesigner och projektledare som nu siktar på en magister i Serious games. Jag har min blivande man i USA och bloggen kommer att handla om allt möjligt. Välkommen!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards