Direktlänk till inlägg 22 augusti 2010

Så du vill köpa fonder?

Av Ellen - 22 augusti 2010 23:42

Du har alltså bestämt dej för att handla med fonder, och nu undrar du hur du ska välja? Vid det här laget är du på det klara med att en fond är en portfölj med ett antal aktier, att den sköts av en fondförvaltare, att det finns olika sorter och att du beroende på var du handlar har ett skiftande utbud.


Även här bör du välja sådana fonder där du har ett intresse för innehållet. För att få en överblick över vilka sorters fonder det finns kan man tex gå in på sin handelsplats (tex Nordnet / Avanza/ dyl.) och söka på fonder. Då kommer en lista med alternativ att uppenbara sig, däribland branchfonder, hedgefonder, aktie-och räntefonder eller blandfonder. Det finns även regionsfasta fonder, tex Rysslandsfond.


Man väljer efter intresse, samt tar sig en titt på Morningstar för att se hur fonden rankas. www.morningstar.se

På morningstar kan man se i princip att information man vill ha - avkastning, risk, förvaltare, avgifter, rating, historik... Information hos din handelsplats kommer oftast därifrån. Morningstar använder sig av stjärnor för att ranka fonden.


Regionsfasta fonder samt branschfonder ger sig självt - det handlar för det första om fonder så som Kinafonden, Rysslandsfonden, Sverigefonden, Latinamerikafonden osv, och för det andra om Fastighetsfond, Småbolagsfond, Läkemedelsfond osv.


Hedgefonder är kort sagt fonder som har som uppgift att alltid få en positiv avkastning, hur marknaden än svänger upp eller ner. De får tex blanka akier i sina portföljer. Ger en stabil avkastning, men kanske inte så hög som man önskar.


Blandfond är en portfölj med både räntepapper och aktier. Lägre risk än en aktiefond men höre avkastning än en räntefond.


Aktie- och räntefonder. Aktiefonden har enbart aktier i sin portfölj. Tex är branschfonder aktiefonder. Räntefonden placerar i enbart obligationer, vilket ger en låg avkastning till en låg risk. Säkert kort, men ja... lite trist...


Det handlar som vanligt om att hålla ett helhetsperspektiv, samt att välja sådant man har intresse för, när man ska välja fond. Med helhetsperspektiv menar jag att man ska hålla sig á jour med sin omvärd så att man vet hur marknaden kommer att påverkas, och därigenom det egna innehavet. Genom att sprida sina risker  genom att välja att köpa en fond blir risken mindre att du förlorar pengar, då summan du investerat har fördelats på de olika bolagen förvaltaren valt. Att du skulle förlora allt är osannolikt, då det skulle betyda att alla de valda bolagen i fonden skulle gå i konkurs. Det handlar om att, i min åsikt, gardera sig när man handlar med fonder. man kan givetvis välja fonder med större risk - tex investera i utvecklingsländer genom en fond, men då ökar även risken. Använd Morningstar, investera efter intresse och överväg att handla mer än en fond i taget så att du sprider riskerna ytterligare. Själv har jag tex ofta fyra fem fonder på en gång. Just nu har jag dock enbart fonder genom PPM, och då en Sverigefond, en Ryssladsfond och en Latinamerikafond, då jag skalat ner det från fyra.


Jag önskar er lycka till, och kom ihåg; gör er läxa, investera efter intresse och betänk att fonder lämpar sig bäst på längre sikt! :-)

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Ellen - 29 augusti 2015 17:29

Jag är lyckligt lottad, det vet jag, för även om det går många veckor och ibland tillochmed månader emellan de gånger jag får se min fästman så har jag sist och slutligen funnit den finaste mannen i hela vida världen. Precis så känns det.    De s...

Av Ellen - 29 augusti 2015 15:53

Jag har alltid tyckt om att skriva. Som liten hittade jag på sagor och ritade bilder till, och i tonåren skrev jag dikter. Numera skriver jag spaltmeter av kollegieblockslistor, träningsboksinlägg och kreativa idéer i diverse block, böcker och på lös...

Av Ellen - 23 oktober 2013 15:30

Jag har låtit bloggen ligga i träda i något år nu, men känner att det kunde vara roligt att ta tag i den igen. Jag har gått halva utbildningen snart, med den lilla ändringen att jag numera läser till speldesigner, då grafikspåret inte var min grej. ...

Av Ellen - 18 juli 2012 19:49

Jag kom in i höst! Jag är en av 18! Jag ska börja på Södertörn, på Spelprogrammet, med inriktning på spelgrafik! Helt sjukt, jag ska bli student igen! :-) Jag är så otroligt lycklig! Måste bara berätta för chefen...   Jag har redan luskat reda på...

Av Ellen - 31 maj 2012 18:06

Jag blev så glatt överraskad av detta recept att jag ska laga det igen idag. sist lagade vi det med nudlar, men idag blir det nog med ris.   Enkel thailändsk rödcurrygryta Ingredienser 4 port kycking i kokosmjölk kycklinggryta 3 kyckling...

Presentation

Hej, vad roligt att du hittat hit! Jag som ligger bakom bloggen heter Ellen och är nyexad speldesigner och projektledare som nu siktar på en magister i Serious games. Jag har min blivande man i USA och bloggen kommer att handla om allt möjligt. Välkommen!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards