Alla inlägg under augusti 2010

Av Ellen - 10 augusti 2010 17:49

Jag gick igenom ett virrvarr av lappar och böcker och saker i ett skåp och hittade denna lapp med tankar kring julpyssel. En riktig påminnelse om julen och dess fröjder. :-)


DEKORATIONER FÖR GRAN:

Polkagriskäppar

Pepparkakor med kristyr och godis

Maränger, som snöflingor

Popcorngirlang (vita eller karamellfärgade)

"Chips"hjärtan

Flätade korghjärtan, fyllda

Smällkarameller, fyllda

Små askar som paket, fyllda

Strutar, fyllda


FYLLDA MED:

knäck

mintkyssar

chokladtryffel

fudge

brända mandlar

plockgodis, tex hallon- o lakritsbåtar eller gelehallon...

minimarshmellows

pepparnötter

chips

lite russin o nötter


"PEPPARKAKSTRÄD":

Något jag kom på förra året. En knotig kvist eller tre, sådana florister har, som ser "lockiga ut". Sytrådsupphängda "plain" pepparkakor... tex lövformade.


Material:

knappar, dekoration

Sammets- o sidenband

spetsar

bokmärken

toarullar

tapet / hårdare papper

sax

syl 

"frasigt" papper

eventuellt etiketter, för namn/dedikering

lim


ÄVEN:

Pepparkakshus (typ "Pepparkakshus och mera julbus" stil)

Tavelramjulkalender med klädnypa

Trissjulkalender

Adventsfika/fest


Klappjakt, leta klappar, med ledtrådar.

Julstrumpa på Julaftonsmorgonen.

Av Ellen - 7 augusti 2010 08:37

Du har bestämt dej för att köpa aktier. Du vet bara inte alls vad du ska välja -  hur ska du kunna veta vilka bolag som är värda att investera i? Det finns, som jag tidigare tagit upp i inlägget som hette ungefär "Vad väljer du; fonder eller akter, båda?", ett antal punkter du bör se över - du bör absolut göra din läxa! Du bör också, vilket jag tog upp i det upplägget också, välja ett bolag som du är personligen intresserad av, tex använder produkter ifrån, på så vis har du en naturlig inblick i företagets verksamhet, dess produkter, konkurrenter och kommande nyheter och produkter.


Välj något du gillar, då håller du lättare koll på bolaget, det blir roligare att följa. Gillar du Nokia och har koll på deras nästa, mesta, hetaste, coolaste mobil så köp in dej - då har du ju koll på läget och kommer att intressera dej för hur marknaden ser ut. Då kan du köpa mer, eller sälja för all del, i rätt tid.


Gör din hemläxa;

vilket bolag gillar du/använder du produkter från?

Hur ser deras marknad ut?

Konkurrens?

Nya produkter/licenser/framsteg i produktutveckling?

Äger styrelsen i bolaget egna aktier (har de incitament att öka även sina egna vinster, och därigenom dina och bolagets? Tror de på bolaget?)?

Finns det stora financiärer som ägare, som kan rädda bolaget om det går åt pipan, så det inte går i konken?

Hur ser historiken ut, har det gått bra eller dåligt - och vad betyder det - borde kursen egentligen vara högre än den är just i detta nu? (ur tidigare inlägg)




Du måste också vara medveten om hur olika nyheter kan påverka din investering. Tex "Finska hamnarbetare strejkar" - en oerfaren investerare kanske tänker "synd om Silja line..." medan en mer erfaren investerare tänker "Oj, får mitt bolag sina leveranser/delar från fabriken - kan det hålla uppe sin försäljnig? Kan de skicka sina produkter dit de ska?" Om det är ett stort bolag som är jättestabilt och man ser att denna strejk kommer att vara förlikad om tre dagar så kanske man utnyttjar förtroendesvackan och prisnedgången och köper på sig mer aktier till ett bättre pris än normalt.


Vidare är det så att marknadera, MGN och ganska nystartade Burgundy, i vilka du handlar. De öppnar klockan 09.00 och stänger 17.30 Man kan dock lägga upp ordrar före och efter dessa tider. Gör man det efter stängning bör man vara medveten om att det kan komma nyheter nästföljande morgon som kan påverka marknaden, och just det bolaget som du vill köpa/sälja - och du kan i värsta fall förlora pengar på att inte bevaka dina intressen. Jag gör på detta sätt enbart när jag ställer köpordrar i bolag där jag inte har brottom, där jag ställer mej några nivåer ner i marknaden (dvs några steg ner i orderboken, under inköpspris) och hoppas att det går igenom idag eller imorgon - och är beredd på att även justera uppåt prismässigt om det verkar vara trenden några timmar / dagar i rad. Se alltid till att du har koll på dina ordrar, och rörelserna och nyheterna i marknaden!


Du kan välja aktier ur storleksaspekt också. Ett litet bolag kan ge mer, men det kan ta längre, då exempelvis en ny butik i en ny stad för ett litet bolag kan betyda stora ekonomiska vinster eller "set up costs"/utgifter. För ett större bolag, som säg H&M, betyder inte den 100 000:e butiken lika mycket för ekonomin... Dock är det inte så stor risk att du förlorar pengar på ett så populärt bolag, in my humble oppinion. Se inte detta som en köprekommendation, utan gör din research!


Bolagen kallas Small cap., Mid cap., och Large cap. utefter storlek. Dock är detta lite flytande - ganska stora bolag i min mening kan ibland kallas small eller mid, vilket jag tycker är missvisande... Hur som helst, väg fördelarna mot nackdelarna - större risk är som alltid förenat med chans till större vinst, men det är viktigt att komma ihåg att det är just en chans och att det lika gärna kan bli en förlust. Mindre risk är fortfarande risk, men är lite mer säkert. Det kan fortfarande generera en del pengar! Ta en risk som du är komfortabel med!


Bli inte för nervös om det inte går med vinst varje kvartal - det kan vara så enkelt som att bolaget gjort en investering just den perioden, som kommer att generera  pengar i nästa kvartal, men som gör att bolaget nu ligger ute med pengar. Det kan också vara så att bolaget expanderar med personal, och då ökar kostnaderna under tiden som personalen sätter sig in i företaget... Det kan också bero på att hela den sektorn är drabbad - ett bolg som gör precis detsamma som "ditt" får en smäll, vlket kan göra att förtroendet för alla bolag i den sektorn sjunker - utan att ditt bolag förändrats alls. Folk har kort minne - en order som kom in förra månaden glöms lätt tills pengarna finns säkert inne i bolaget - gör inte samma misstag!


Hur mycket pengar ska jag sätta in? Bra fråga. Se till att du har råd att "leva" lite också, och att tex gå till tandläkaren om det akut behövs. Jag investerar bara sådana pengar som jag anser att jag ändå spenderat; på snabbmat när jag är trött efter jobbet, godis till hyrfilmen eller kläder jag inte är i behov av. På så vis behöver jag inte ha ångest om det går dåligt någon dag på börsen, det är ju "spenderarpengar" som skulle varit spenderade och borta ändå...

Av Ellen - 6 augusti 2010 21:03

Jaa, jag har fått upp ögonen för ett gammalt intresse igen - det här med att sy, virka, sticka och brodera samt knyta frivoliteter - dvs handarbete. Himla kul, givande och förfärligt roligt att ge bort. :-) Jag tänker skaffa en provdocka från:

http://www.bergman-johansson.se/shop/katalog.asp?Artnr=501818


Samt boken "brodera i vitt", den har jag varit sugen på länge. Ska skaffa en bok om amigurumi, virkning, också. Åh, vad roligt det ska bli! :-D

 Hitta de den här sidan om symönsterstorlekar:

http://www.landsend.co.uk/static/customerservice/size_charts/index.html


Jag ska ta och höra med min goda väninna K om vi inte ska sy lite ihop? Urmysigt. :-)

Av Ellen - 5 augusti 2010 19:40

När du nu har startat din depå eller kapitalförsäkring, hos ett mäkleri du trivs med, är det dags att gå vidare. Nu kommer vi till det roliga, själva marknaden och investerandet. De två mest okomplicerade formerna för investering är fonder och aktier. Skillnaden är enkel; en aktie är en andel i ett enda bolag, där du äger en del, i motgång och medgång. En fond är en samling aktier, i urval av en förvaltare, i vilken förvaltaren tar en avgift för sitt förvaltande. Man väljer småbolagsfond eller vanlig fond, man väljer verksamhetsområde (branchfond, sverigefond, blandfond, råvarufond, aktiefond, hedgefond, obligationsfond osv) de ska ligga i... Det gör att du väljer vilken risk/möjlighet till avkastning du vill ta, och att du sprider dina risker inom fonden, då den ger dej delar i flera olika aktiebolag. Det är ju det som är själva saken. Riskspridningen.


Det kostar oftast inte att köpa en fond, men courtaget för aktieköp/försäljning varierar. Själv har jag ju kapitalförsäkring genom Avanza, då är courtaget 39 kronor, men hos Nordnet är det 99 kronor - skillnad i längden, då tex 200 kronor på Avanza ger 5 st avslut, medan det på Nordnet räcker till 2 avslut, dvs inköp/försäljningar. Kommer du upp i höga summor kan detta fasta courtage ersättas av en kostnad  på 0,15 %, för aktier.


Fonder ska man dock ha på lång sikt. De genererar ofta inte lika stora intäkter eller lika snabbt som en aktie, men är lite mer "slow and steady wins the race". Du som vill låta pengarna växa i kanske 3 - 5 år kan absolut välja detta alternativ. Jag kan av egen erfarenhet säga att kortare investeringsperioder, som 3 - 6 månader, inte lämpar sig...


Aktier ger mer risk, det säger sig själv, du har inte en "tårta med olika bitar i" utan "en enda tårtbit" och då blir det så att det står och faller med den "biten" på ett annat sätt. Jag anser dock att det kan vara en fördel. Om du gör din läxa, och det ska du alltid göra, behöver du inte hålla koll på information som rör en hel sektor på samma sätt - givetvis bör du ha koll på den ändå, men jag menar att du kan koncentrera dej på att ha stenkoll på just ditt bolag i den sektorn och inte på säg 5 liknande bolag. Det passar i alla fall mej. Du kan sprida riskerna genom att ha aktier i bolag inom olika sektorer istället, tex ett läkemedelsbolag, ett fastighetsbolag, ett klädmärke... Välj något du gillar, då håller du lättare koll på bolaget, det blir roligare att följa. Gillar du Nokia och har koll på deras nästa, mesta, hetaste, coolaste mobil så köp in dej - då har du ju koll på läget och kommer att intressera dej för hur marknaden ser ut. Då kan du köpa mer, eller sälja för all del, i rätt tid.


Gör din hemläxa;

vilket bolag gillar du/använder du produkter från?

Hur ser deras marknad ut?

Konkurrens?

Nya produkter/licenser/framsteg i produktutveckling?

Äger styrelsen i bolaget egna aktier (har de incitament att öka även sina egna vinster, och därigenom dina och bolagets? Tror de på bolaget?)?

Finns det stora financiärer som ägare, som kan rädda bolaget om det går åt pipan, så det inte går i konken?

Hur ser historiken ut, har det gått bra eller dåligt - och vad betyder det - borde kursen egentligen vara högre än den är just i detta nu?


Fond eller aktie är en smaksak - men jag föredrar kontrollkänslan jag får av att äga aktier. Fonder har jag för pensionspengarna. Med aktier vet jag precis vem som sitter i styrelsen, jag vet precis vad för produkter jag investerar i och om jag tror på dem / bolaget. Med fonder vet jag vilka bolag jag äger en del i, men det känns för mej mer diffust, och jag kanske inte gillar dem alla, av tex etiska skäl eller så. Sen vet jag inte heller om jag vill betala en förvaltare för att göra samma sak som jag kan göra själv; genom att sprida riskerna i ett antal aktier gör du ju en "egen tårta" med "egenvalda tårtbitar" och får på så vis i princip en fond... ;-) Med dej själv som "fondförvaltare" - I like!

Av Ellen - 5 augusti 2010 19:17

Gå in på Marc Jacobs hemsida, så ska ni få se! "Resort 10, Ready to wear" = Ljuvliga variationer på 50-tals stilen, i ljuvliga plagg, härliga tyg och mönster! *LOVE!!!*

Synd att man ska behöva ta sig till London eller Köpenhamn, då går ju en del av kassan bara till resa, mat o boende. :P Det är ju dessvärre dessutom deras lyxigare Collection-line, men önska kan man ju! ;-)

Av Ellen - 5 augusti 2010 09:24

Jag snubblade som av en händelse över de emaljerade föremålen från Kockums, vare sig det är pottor, kaffekannor eller mjölkkannor! Vackert, nostalgiskt och helt enkelt urmysigt! Jag vill bo i villa NU!

Av Ellen - 4 augusti 2010 22:04

... finns:

 - ny skrivare

 - stamnamn till min uppfödning

 - BLAX, hårsnoddar

 - en provdocka till sömnad

 - nya svarta högklackade

 - ny servis

 - fler gröna glas, Ittala

 - Suhali (LV)

 - Mulberry troutbag o en plånbok med plats för mynt

 - liten villa med tomt för oss o flickorna

 - köksassistent

 - lite lyxiga kläder och skor, lite "office/smart/casual"...

 - nya handdukar

 - en resa, i vinter/vår...ja, gärna i höst också...

 - en egen, importerad La perm-hane

 - lite roliga, snyggt gjorda peruker

 - Klara Dessers kommande bok om att laga GI-fisk

 - "GI-gourmet"

 - massor med vintageklänningar i bra skick, som jag är ensam om :-)

 - kläder som passar mina former

 - snygga vinterstövlar

 - klippkort till Centralbadet

 - Redken hårinpackning

 - lite nya härliga smycken, typ Fabergé... stilrent och välgjort

 - snygg höstkappa, gärna i ull

 - Operabiljetter

 - ny vinterjacka, o mössa med "kanintoffs"

 - lite nya underkläder

 - Vibram Five Fingers

 - SMEG kylofrys

 - bänkskiva i sten

 - ny snygg kökskran

 - smink:

        L8 Nyberg: foundation no 1 och 5

        Lily Lolo foundation popcorn o warm peach. Blush clementine och flawless

                matte, samt borstar...från beautyplanet.se

        Smashbox O-plump och Vitt tandpulver från eleven.se

        Ögonskuggor Make Up Store, MAC och L8 Nyberg...

        Eyeliners o ögonskuggor: http://www.moyanacorigan.se/list_varugrupp.asp?varugrupp=202&t=MINERAL%20MAKE%20UP


Presentation

Hej, vad roligt att du hittat hit! Jag som ligger bakom bloggen heter Ellen och är nyexad speldesigner och projektledare som nu siktar på en magister i Serious games. Jag har min blivande man i USA och bloggen kommer att handla om allt möjligt. Välkommen!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards